Ara: 0532 705 24 74
Çalışma saatleri 9:00 / 17:00

Mutfak Temizliği Nasıl Yapılır

mutfak temizliği nasıl yapılır, Mutfağınıza derin bir temizlik vermek göz korkutucu bir görev gibi görünebilir, ancak bu makaledeki ipuçları başlamanıza yardımcı olacaktır. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin.

Anahtar Adımlar:

  1. Hazır ol. Mutfak temizlik ürünleri ve araçlarıyla dolu bir dolabınız olduğundan emin olun.
  2. İlk önce dolaplarınızın iç kısımlarını temizleyin ve gittikçe temizlediğinizden emin olun!
  3. Köpüklü temiz kaldığından emin olmak için mutfak tabanını temizleyin.

Çoğu insan mutfağını günlük olarak temiz tutmaya çalışmaktadır – bunun anlamı bir döküntünün paspaslanması veya kullanımdan sonra ocakta hızlı bir temizlik yapmasıdır. Bununla birlikte, yiyecek hazırlama ve pişirme işlemi, zaman içinde yağ ve kir birikmesine yol açabilir; bu da, atılması biraz daha fazla çaba gerektirebilir. Mutfağa tam bir fırçalama yaparken herkesin favori işi olmayabilir, eğer mutfağınızı temiz ve hijyenik tutmak istiyorsanız önemlidir – ve daha düzenli olarak yaparsanız, göreviniz o kadar kolaylaşır. İşte mutfağınıza derin temizlik işleminin nasıl yapılacağına dair hızlı bir çalışma.

Mutfağınızı Derinlemesine Temizlemeden Önce 

Ellerinizi korumak için bulaşık bezleri, sünger ovucuları, kağıt havlular ve iyi bir çift lastik eldiven gibi temel malzemelerle tam donanımlı olduğunuzdan emin olun. Ardından satın almanız gerekebilecek tüm derin temizlik ürünlerini listeleyin. Derin bir mutfak için temiz, çoğu insanın ihtiyaç duyduklarını buluyor:

  • Yüzey temizleyici veya dezenfektan sprey
  • Buzdolabı ve gıda dolapları için anti bakteriyel temizleyici
  • Fırın temizleyici
  • Zemin temizleyici
  • Kireç çözücü
  • Ahşap veya metal lehçe

İlk önce tencereleri ve tavaları yıkayın, böylece dağınık olmayan bir mutfakla kavrama yapabilirsiniz. O zaman senin derin temizliğe başlamak için hazırsın!

Derin Temizlik Mutfak Dolapları ve Yüzeyler

Mutfağınıza derin bir temizlik verirken dolaplar ve yüzeyler ilk bağlantı noktanız olmalıdır:

  1. İç kısımları temizleyin. İlk önce, dolaplarınızın ve çekmecelerinizin tüm içeriğini kaldırın. İçini silmek için dezenfektan spreyinizi ve mikrofiber bezinizi kullanın.
  2. Dış yüzeyleri fırçalayın. Bir adım-merdiven alın ve varsa mutfak dolaplarınızın, raflarınızın ve ekstraktör fanının dışını silin.
  3. Dolap kapılarınızda uygun bir temizleyici kullanın. Dolap cepheleri için, masif ahşap kapıların uzman bir temizleyiciye ihtiyacı olsa da, bir kase sıcak, sabunlu su ve bir bez genellikle en iyisidir.
  4. Sapları parlatın. Dolap tutamaklarınız özellikle yağlı görünüyorsa, temizlemeden önce bunları bir kaseye batırın ve ıslatın. Ahşap ve metal el çekimlerini, yeni gibi parlamanız için kuruduğunda bir kez parlatmak isteyebilirsiniz!
  5. Eşyalarını geri koy ve son bir tarama yap. Her şey bir kez daha istiflendikten sonra, tezgahlarda ve mutfak fayanslarında yüzey temizliği yapın ve bir bezle silin.

Derin Temizlik Mutfak Gereçleri

Mutfaktaki en büyük temizlik işleri genellikle fırın ve buzdolabıdır, ancak bunları birlikte temizlerseniz çok fazla zaman ve enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz:

  1. Fırına temizleyici sürün. İlk önce, fişini çekin. Rafları çıkarınız ve ocak içinde ve kapıda fırın temizleyiciyi sıkınız, eldiven giymeniz ve mutfağı iyi havalandırmanız gerekir.
  2. Ocağı ovun. Ocak plakalarını çıkarın ve fırının içine koyun ve onları da temizleyici ile kaplayın. En az 30 dakika bekletin.
  3. Buzdolabını ve dondurucuyu sıralayın. Fişini çekin ve buzdolabının ve dondurucu bölmesinin içeriğini çıkarın. Cihazın içini temizlerken, herhangi bir istenmeyen veya küflü yiyecekleri söndürün ve et ve balık gibi çabuk bozunan maddeleri serinlerken, buzdolabının dışında 20-30 dakikadan fazla olmamalıdır.
  4. Buzdolabı raflarını ıslatın. Rafları çıkarın ve lavabonun içindeki sabunlu suya batırmak için bırakın.
  5. Buzdolabı duvarlarını temizle. Buzdolabının içinde, duvarları hafif bir anti-bakteriyel sprey ve mikrofiber bezle silin.
  6. Buzdolabı raflarını temizleyiniz. Islanmış olan rafları silin, kurulayın ve buzdolabına geri koyun. Gücü tekrar bağlayın ve buzdolabını tekrar doldurun.
  7. Fırın parçalarını ıslatın . Fırına geri dönün, rafları ve ocak plakalarını emmek için lavaboya koyun.
  8. Fırını ovun. Tencerenin üstünü ve iç kısımlarını bir süngerle ovalayın. Paslanmış yiyecek işaretlerinin ikinci bir temizleyici uygulamasına ihtiyacı olabilir.
  9. Sabunu çıkarın. Süngeri durulayın ve fırını temiz suyla silin.
  10. Ocak plakalarını ve rafları lavabonun içinde ovun ve durulayın ve yerine koyun. Kuzinenin kurumasını sağlamak için kapıyı açık bırakın. Güç kaynağını tekrar bağlayın.

Mikrodalga gibi küçük cihazların derinlemesine temizlenmesi için, sökülebilir parçaları çıkarmalı ve bunları lavaboda ayrı yıkamalısınız. Mikrodalgalar daha sonra yağ lekelerinden kurtulmak için içte ve dışta temizlenebilir. Su ısıtıcısı ve tost makinesi, yüzey spreyi ve sıcak bir bezle de silinebilir. Su ısıtıcısının içini temizlemek için bir dezenfektan kullanarak kullanmayı düşünebilirsiniz.

Mutfak Temizlik için rötuşları

Bu son görevler mutfağınızı ışıl ışıl bırakacaktır:

  1. Lavabonu ovun. Mutfağın geri kalanını tamamlayana kadar bu işi bırakmaya çalışın. Lavabonu ılık su ve çamaşır suyu veya kireç çözücü önlemi ile doldurun – üreticinin talimatlarına bakın. Yüzeyi her an akıtmadan ve silmeden önce birkaç dakika bekletin. Lekeleri temizlemeniz gerekiyorsa çizik olmayan ovucuları kullanmayı unutmayın.
  2. Yeri temizle. Son olarak, zeminleri süpürün veya vakumlayın ve  seyreltilmiş bir zemin temizleme solüsyonuyla bir kova doldurun. Zemini iyice temizleyin ve kurumaya bırakın. Mutfağınız derin temiz!

Çoğu mutfak, günden güne iyi bir yüzey hijyeni sağladığınız sürece, her 1 ila 2 ayda bir derin bir temizlik gerektirir. Bu ipuçlarıyla, içte ve dışta her şeyi temizlemeniz birkaç saatten fazla sürmemelidir – ve bunu göstermek için iyice temiz, pırıl pırıl bir mutfağa sahip olacaksınız.

Hemen Ara